Avon,

Avon Rare Gold

szeptember 05, 2015 Arabella 7 Comments


Többször is említettem már, hogy van egy parfüm, amit egy az egyben az én illatomnak érzek, és hogy mióta rátaláltam, nincs késztetésem másnak a viselésére. Ezt hellyel-közzel tartom is, viszont az utóbbi időszakban volt némi kilengésem. 
Van egy illat, amire már csak homályosan emlékszem a gyerekkoromból. Anyukám használta rövid ideig, és akkor nagyon-nagyon szerettem, így amikor sok év után ismét rátaláltam és lehetőségem lett tesztelni, nagyon boldog voltam.
Nyilván a bejegyzés alanyáról, az Avon Rare Gold-ról van szó. :)A külseje megújult, de az arany színvilág maradt. Bennem összességében nőiesen elegáns benyomást kelt, és ami a legfontosabb: harmonizál a parfümmel. Virágos illat, de nem a szokásos megközelítésben. Nem könnyed vagy természetközeli, hanem igen markáns, gazdag. Biztos vagyok benne, hogy ezen tulajdonságai miatt sokan orientálisnak titulálnák, de nem az, mert pont a vibrálás hiányzik belőle, ami az orientális kategóriát orientálissá teszi.

A kifújás utáni néhány másodpercben meglepően légies (engem kissé a Little Black Dressre emlékeztet), de az azt követő 5-10 percben az erőteljes virágos jegyek (az ylang-ylang, a gyöngyvirág és talán a neroli) dominálnak. Ezek elegye végig megmarad, viszont az idő előrehaladtával az enyhén édes, szantálos-fás alap egyre erősebben beburkolja - vagy ha úgy tetszik, a virágcsokor szelídül hozzá.

A Rare Gold-hoz hasonló illatok gyakran kapnak egy aldehides csavart, amiért én a karcossága miatt annyira nem rajongok, de szerencsére a Rare Gold esetében nem markáns. Végig jelen van az illatban, viszont mindig csak minimálisan, és csak akkor érezhető, ha direkt arra koncentrálunk, hogy milyen összetevőkből áll a parfüm, egyébként észrevétlen. 

EDP, de az EDP-EDT jelölésnek igazán csak egy adott márkán belül van jelentősége, mindenesetre az Avon illataihoz viszonyítva ez kifejezetten tartós (5-6 óra a minimum, amit átvészel) és nagy kaliberű. Nem feltétlenül a hatósugárra értem ezt, bár arra is igaz. Sokkal inkább arra, hogy ez a parfüm egy nagyágyú. 1995-ben került forgalomba - tehát a kilencvenes évek első felében, amikor az éppen aktuális erőteljes virágos-orientális trendnek köszönhetően sok parfümlegenda született. És Avon ide vagy oda, ez abszolút méltó közéjük. 
Nem játékos, nem könnyed, hanem komoly, karakteres és elegáns. 

Korcsoporthoz kötni egy illatot egyáltalán nem szerencsés, személyiséghez (és bőrhöz) már annál inkább. A Rare Gold viseléséhez úgy vélem, nem árt egyfajta belső érettség és magabiztosság - az illat is kiforrott és határozott, ennek megfelelően úgy is kell viselni. Mert ami karakteres, az nem fog mindenkinek tetszeni. Teljesen biztos vagyok benne, hogy a Rare Goldról nagyon vegyes és nagyon szélsőséges vélemények vannak. De egyrészt nincs egyetlen olyan dolog sem (főleg illat), ami mindenkinek tetszene, másrészt nem is szabad, hogy ez legyen a cél.

Leginkább egy vörös rúzshoz tudnám hasonlítani: lesz, akiknek tetszeni fog, és lesz, akikek nem. De ha akin van, jól érzi magát vele, és el tud tekinteni a különböző véleményektől, az egy pillanatig se habozzon, mert a maga kategóriájában egy csodás illat a Rare Gold.

A parfümöt tesztelésre kaptam az Avon-tól, de ez nem befolyásolta a véleményemet.

Ajánlom Neked

7 megjegyzés:

 1. Ha tesztalany, akkor nagyon eltalálták az ízlésedet! Vettem pár Avon parfümöt, de valamit beleraknak, amitől nekem mindig folyik az orrom, szóval felhagytam a kísérletezéssel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tesztalany, de én választottam. :)
   Én nem vagyok igazán otthon az Avon parfümökben, néhány éve volt tőlük egy-két illatom, de a Far Away kivételével egy sem maradt meg.

   Törlés
 2. ó, végre megint illatról írsz 😊
  tehetnéd gyakrabban, szinte érzem az illatát, ahogy olvasom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igyekszem mostantól ismét többször írni parfümökről. :)

   Törlés
 3. Nagyon jól tudsz illatokról írni, komolyan, még több ilyen posztot csinálhatnál mert szuperül tudod érzékeltetni, hogy milyen egy illat, anélkül, hogy elfogult lennél. Sok parfüm tesztnél azt látom, hogy nem objektív a szerző, és lefikáz egy illatot, csak azért, mert nem az ő ízléséhez passzol. Pedig ahogy mondtad, egy parfüm kétesélyes: vagy tetszik valakinek az a keverék vagy sem. Nekem a Rare Gold nem a kedvencem, mert én egyszerűen a friss, virágos, gyümölcsös illatokat szeretem, de ettől függetlenül létezhet, hogy másnak ez AZ ILLAT. Szóval szuper volt, köszi a posztot! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én köszönöm a kommentet, nagyon-nagyon jól esett. :)
   Annak meg külön örülök, hogy nem érzed elfogultnak az illatokról szóló írásomat, mert pont erre törekszem, és éppen azért, amit írsz. :)

   Törlés
 4. Balázs Lászlónépéntek, december 16, 2016

  Nekem régen volt a RARE Gold de sokáig nem tudtam hol találjak ismét rá most hogy sikerült szeretném újból de lehet-e belőle illat mintát kérni? Megszeretnék győződni , hogy még mindig a régi -e az illat és a tartóssága.

  VálaszTörlés