csacsogós,

Így lehet könnyebb az otthonlét

március 17, 2020 Arabella 0 Comments


Tudom, hogy a világnak most nagyobb gondja is van annál, mint hogy mivel foglaljuk el magunkat, de a legjobb, amit átlagos állampolgárként tehetünk (ha csak módunk van rá), az az, ha otthon maradunk. Ezt mostanra remélhetőleg már mindenki tudja, és ismétlem, még mindig ez a legjobb megoldás, azonban ennek ellenére sem mindig könnyű, akkor sem, ha vagyunk olyan szerencsések, hogy megoldhatjuk. Egyéb betegség miatt éppen túl vagyok egy kéthetes, kényszerű itthonléten, és bár azt gondoltam, szeretek az otthonomban lenni, néha nem volt egyszerű.

Sajnos vagy nem sajnos így van némi friss élményem arról, ami várhat ránk, ezért szeretném megosztani a tapasztalataimat arra fókuszálva, hogy mi segített a legtöbbet. :)1. Légy tevékeny!

Az állandó mókuskerék után a legnehezebb a lelassítás és a tétlenség. Home office esetén persze ez nincs teljesen így, de én most a mozgásomban is korlátozva voltam. Egy extrovertált, esetleg még kissé teljesítménykényszeres ember számára a nap jó része eltelik valahogy, aztán késő délután jön a rossz érzés. Ma nem is történt semmi, nem is csináltam semmit érdemben, egy eltékozolt nap - talán nem hangzik súlyosan, de teljesen rá tudja nyomni a bélyegét a hangulatodra. 
Ami nekem ez ellen bevált (főleg akkor, amikor már valamelyest fizikailag aktív tudtam lenni), az az, hogy minden nap csináltam valamit. Valami kézzel foghatót, amire később rámutathattam, hogy de, mégis előrébb mozdítottam valamit. Nekem erre a virtuális dolgok nem váltak be, azonban például szelektáltam, egyesével portalanítottam a könyveimet, rendszereztem a blézereimet. Apróságok, de arra tökéletesek, hogy hasznosnak érezd magad. 
Ha esetleg úgy adódna, és a későbbiekben is le kellene foglalnom magam, átválogatnám a sminkjeimet, a kamaszkoromból maradt ruhákat kiszelektálnám, kezdenék valamit az ezer éve őrizgetett játékaimmal, használatra késszé tenném a télen elhanyagolt erkélyünket stb., stb., stb. Kivételesen most az a megnyugtató, hogy van mit sorolni. :)


2. Légy kreatív!

Egy nagyon kedves ismerősöm Instáján találkoztam azzal a mondattal, hogy "Alkoss minden nap valamit, akkor is, ha sz*r!" Az én értelmezésem szerint akkor is, ha maga a mű lesz az, és akkor is, ha a nap az - erre az időszakra mindenesetre minden formájában igaz. A "tevékeny voltam" érzést ez számomra nem adja meg, de valami mást igen. Kikapcsol, tered ad az önkifejezésre. 
Rengeteg színezőm van itthon (de ha van nyomtatód, bármikor le is tölthetsz az internetről), festeni is jó volna ismét, a rajzolást pedig nemrégiben fedeztem fel újra. De bármilyen más kreatív irányba el lehet mozdulni, egy biztos: óriási segítség átvészelni a bentlétet. :)


3. Használd ki a felszabaduló időt!

Rengeteg olyan dolog van, amire a rohanós hétköznapokban nincs időnk. Szedd össze ezeket még most! :)
Nekem például jó néhány könyvem gyűlt össze (ha könyvet vásárolnál, lehetőleg ne üzletben válogass, a legpraktikusabbak most az elektronikus megoldások, de ha egyébként útba esik, egy Poket automata is sokkal jobb, mint boltban nézelődni), megnéztem egy-két filmet és sorozatot. 
Gondolkodj olyan elérhető dolgokban, amik lefoglalnak, és ha máskor több időd lenne, egyébként is foglalkoznál velük. :)


4. Ha nem muszáj, ne engedd el, ami fontos számodra!

Természetesen kivéve, ha nem szeged meg vele a javaslatokat. :) Sekélyes vagy sem, számomra fontos a szépségápolás. Nem az a lényeg, hogy mások ápoltnak tartsanak (vagy akár magamnak tetsszek), hanem maga a rutin. Ami az én döntésem, az én szokásom, ami fölött az én kezemben van az irányítás. Ha a te életedben is van ilyen mindennapi luxus, amit az otthonodban maradva, észszerű keretek között meg tudsz tartani, ragaszkodj hozzá!


5. Tölts időt a szeretteiddel!

Természetesen nem az idősebb rokonaidra gondolok, hanem azokra, akikkel egyébként is egy háztartásban élsz... vagy a háziállatoddal. Nálunk például Máté nyert a dologgal, mert soha nem maradt egyedül. Viszont sokat játszottunk, szundítottunk délutánonként mindketten... törődhettem vele annyit, amennyit máskor csak szeretnék.

Ha csak megteheted, próbálj meg minél nagyobb részben otthon maradni, viszont az otthoni létet - épp azért, hogy kitarts, amíg csak kell - tedd a számodra legkomfortosabbá. :) Ezzel együtt ideje magunkat lelkileg is felkészíteni arra, hogy ha még most nem is (mert például munkába kell járnod), talán rövid időn belül szigorúan a négy fal között kell maradnod. Ezt pedig sokkal kevésbé lesz nehéz átvészelni, ha eltervezed akár a fenti pontok mentén, mit csinálsz otthon, ha úgy adódik. :)

Ajánlom Neked

0 megjegyzés: