Egy cica emlékére

augusztus 05, 2017 Arabella 14 Comments


Próbáltam túllépni rajta, és élni tovább az életemet a megszokott kerékvágásban, de újra, újra és újra eszembe jut. Amikor felkelek, amikor megsimogatom Mátét, amikor dolgozom, ebéd közben... mindig teljesen váratlanul. 

Néha kicsit olyan, mintha egy kő alatt élnék. Lefekvéshez készülődtem, nyújtóztam az ágyamon, és még gyorsan végigpörgettem az Instagramot. Aztán jött Hédinke Insta története egy képpel, és el sem hittem. Aztán ahogy eljutott az agyamig a szöveg, elkezdtem zokogni. Nem mintha érnék vele bármit. Bár érnék, akkor kisírnám a lelkemet is.

Élve megnyúztak egy macskát. Másnap elpusztult.
Leírni is borzalmas.

Minden élőlényt sajnálok, ha baj történik vele. Egy növényt is. Egy embert is. De ha lehet ilyen rangsort állítani, akkor az borít ki leginkább, ha egy állat szenved. Mert az esetek többségében védtelen, mi vagyunk szellemi és fizikai fölényben, ráadásul olyan kis buták, hogy meg is bíznak bennünk. 

Ha pedig macskának esik baja, azt nem tudom elviselni. Talán egyszer majd mesélek arról, hogy miért, de a lényeg annyi, hogy a macskákhoz különösen kötődöm. A bújósakhoz, azokhoz, amelyek luxuskörülmények között élnek, a vadócokhoz, a betegekhez, a kóborokhoz... és a megkínzottakhoz.
Mert sajnos mindre van példa.

Nem tudom felfogni, hogy tehetett valaki ilyet. És mit élhetett át szegény. Bíznia kellett a tettesben, hagynia kellett magát megfogni. Elképzelni sem tudom, milyen élete lehetett. Valószínűleg nem jó. Bár azt sem tudhatta, hogy mi a jó. És azt sem, hogy milyen borzalom érheti. 

Ilyen szörnyűségben lehetett része cserébe azért, mert ő barátsággal fordult valaki felé. Kihasználták, fájdalmat okoztak neki. Valakinek az okozott örömet, szórakozást vagy ki tudja mit, hogy ő a poklok poklát éli át.

Ha a fővárosban élnék, esküszöm, én magam is elkezdenék nyomozni az ügyben. Dühömben legszívesebben a lakás összes tárgyát hozzávágnám az elkövetőhöz. Nem miatta. Magam miatt, mert nem tudom elviselni, amit tett szerencsétlennel.

Soha nem lesz happy endje egy ártatlan, védtelen kis léleknek. Legfeljebb annyi, hogy most már nem élhet vissza senki a bizalmával. Nem bánthatja senki. Nem fáj neki.
Most már...

Nem tudom feldolgozni. Nem tudom, mit írhatnék még.

Ajánlom Neked

14 megjegyzés:

 1. Nehéz erre szavakat találni. Nem tudom felfogni, hogy lehetnek ilyen lények, akiknek ez örömet okoz. Egyáltalán hogy jut eszébe vkinek ilyet tenni. Bele sem akarok gondolni, milyen lelkivilága lehet egy ilyen lénynek. Ha vk nem szereti az állatokat, oké, ilyen is van, de akkor hagyja őket békén. Az a legbosszantóbb, hogy rengeteg ilyen eset volt már és lesz is, és semmit sem tesznek ellene, nem kapnak érte büntetést. Kutyus és cica családtagom is van, szóval elképzelni sem tudom.... nem is akarom. :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pontosan: nem kötelező szeretni az állatokat, ha valaki nem szívleli őket, hát nem, rendben. De bántani egy védtelen lényt...

   Szerintem az az óriási baj, hogy egy állat nem tud segítséget hívni, nem tud szólni a rendőrségnek, így óriási százalékban büntetlen marad a dolog. Pont ezért szerintem az elrettentést kellene fokozni, mert most gyakorlatilag játszani lehet az életükkel. Én simán ugyanolyan büntetési tételt szabnék állatok bántalmazása esetén, mintha emberekkel követnék el ugyanazt.

   Törlés
 2. Az Isten verje meg aki ilyet csinál! :(
  Aki állatot, gyermeket, idős embert bánt azt kellene megnyúzni!
  4 cica van a családban, 3 az enyém egy pedig az anyukáméknál, ha valaki egy ujjal is hozzájuk érne, a puszta kezemmel ölném meg.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem akarok ilyenre gondolni sem, de ha bárki - akár a legenyhébb módon - bántaná Mátét... huha.

   Biztos vagyok benne, hogy az elkövetőknek (úgy olvastam, hogy két gyanúsított van) valamilyen pszichés problémája is van, de ebben az esetben nem érdekes. Meg kell kapják érte a büntetésüket. A cicuson sajnos már nem segít, de többé senki ne merjen ilyet csinálni.

   Törlés
 3. Iszonyatos, borzasztó, ami történt, olvastam én is. Bele sem bírok gondolni a részletekbe. Aki ilyet csinál, az nem épelméjű, normális ember ilyet nem csinál.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is biztos vagyok benne, hogy pszichés probléma van mögötte. Kezelni kell az elkövetőket, és tenni valamit, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő.

   Törlés
 4. én nem olvastam a hírt, most jártam utána a posztod miatt. nehéz elhinni hogy léteznek ennyire beteg emberek a világon, nem találok szavakat

  VálaszTörlés
 5. Mikor megláttam facebookon az állatvédő egyesület képeit, akik megtalálták konkrétan sokkos állapotba kerültem. Egyre több ilyen hírt hallani, s egyre durvább dolgokat követnek. Tegnap az is szembe jött velem, hogy egy maximum 1 éves kölyökkutyát felakasztottak egy erdőben... Illetve olyan is, hogy egy fiatal lány elvágta egy galamb torkát, s mindezt valaki le is videózta, majd kitette a csaj idővonalára a névnapja alkalmából. Egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy ennyi pszichopata, elborult elméjű ember kóvályog ebben a világban, és elképesztő módon felháborítónak tartom. Az állatok is mély érzésű lények, attól még, hogy nem tudnak beszélni, ugyanúgy kifejezik magukat, és szerencsétlenek még meg is bíznak az emberekben, mert semmi mást nem szeretnének csak egy kis törődést, szeretetet és egy kedves, simogató kezet. Én egyre inkább azon a véleményen vagyok, hogy némely állat sokkal, de sokkal többet ér, mint egy ember.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az állatok védtelenebbek és naivabbak, mint az emberek, ráadásul segítséget sem tudnak hívni.
   Rengeteg ember elméjével van gond, szerintem nem is gondolnánk, hogy mennyiével. Muszáj lenne tenni valamit, hogy ne legyen több állat az áldozatuk.

   Törlés
 6. Sajnos ezt én is láttam facebookon és bárcsak ne láttam volna. Bele sem merek gondolni hogy az a szegény állat milyen szenvedést érezhetett. Aludni nem bírtam miután láttam. Szomorú,hogy egy olyan világban elünk ahol van olyan ember akit ez szorakoztat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szörnyű. Én őszintén szólva nem is tudom, hogy lehetne-e ettől borzalmasabbat tenni.

   Törlés
 7. Nem véletlenül mondják, hogy az ember a legveszélyesebb lény ezen a Földön... Undorító, amit egymással vagy más élőlényekkel tud művelni...

  VálaszTörlés