kultúra,

Gondolatok a Pretty Little Liars fináléról

július 03, 2017 Arabella 7 Comments


Néhány napja még a lehetséges lezárásról írtam, de azóta már befejeződött a sorozat. A finálé fogadtatása enyhén szólva vegyes volt, azonban én nem is számítottam másra, magától az epizódtól függetlenül. Nem volt olyan megoldás, ami nemhogy mindenkinek, de akár csak a többségnek tetszhetett volna, ráadásul az elégedetlenkedők mindig jobban hangot adnak a véleményüknek.

Pretty Little Liars

Bár most én is megteszem, pedig nekem ha nem is minden részletében, de tetszett a lezárás. Nézzük, milyen gondolataim vannak a finálé kapcsán - spoilerekkel folytatom!


- A finálé arányai nem voltak rendben, túl sok időt fecséreltek a mindennapok bemutatására, és így nem maradt elegendő A. D.-re.

- A rossz időfelosztás következményeképp nem volt eléggé felépítve A. D. leleplezése. Jóval nagyobb súlya lett volna, ha több időt szánnak az előkészítésre, arról már nem is szólva, hogy így minimálisan sem volt realisztikus. Túl gyorsan, nem eléggé megalapozott nyomok segítségével jöttek rá a kilétére, és a búvóhelyét is pillanatok leforgása alatt felfedezték.

- Az első jelenetben Lucas és Jenna cirkuszi jelmezben való felbukkanása kiválóan illusztrálta, hogy ők végig csak mellékszereplők voltak, figyelemelterelésként szolgáltak.

- A Melissa maszkos trükk teljesen értelmetlen volt, kivéve, hogy nagyon direkt módon átverték vele a nézőket. Máskor is előfordult már ilyen a PLL történetében, azonban ez most túl szimpla, minden logikus csavar nélküli volt.

- Teljesen biztos voltam benne, hogy a gyermek(ek) apja Charles, számomra óriási meglepetés volt, hogy Wren az. Bár végül is A. D. indítéka hasonló lehetett, mint amire Charles esetén gyanakodtam.

- A tükrös jelenettől jobbat elképzelni sem tudok, úgy volt tökéletes, ahogy volt.

Pretty Little Liars

- Troian Bellisario elképesztő, fantasztikus, szavakkal leírhatatlanul jó színész. Korábban is meg-megvillantotta már, hogy nem csak jó kislányt tud alakítani, de Alexként földöntúli volt.

- Végtelenül örülök, hogy Ezra nem lett az A. D. csapat tagja. Egy pillanatra, amikor Spencer meglátta, megijedtem, de szerencsére nem forgatták ki teljesen a karakterét.

Pretty Little Liars

- Örülök, hogy A. D. nem egy olyan szereplő lett, akinek az arcát csak néhányszor láthattuk az évadok során. Egyedül talán Lucasnak örültem volna jobban, de így, hogy szinte mindvégig pozitív karakterként gondoltunk Spencerre, majd meglátni Alexet a sötét oldalon... ettől félelmetesebb számomra nem lehet.

- Mona soha nem volt a kedvencem, mert mindig is úgy érzetem, hogy tettethet bármit, ő nem a szívére hallgat, nem a barátai a legfontosabbak számára. Most ez be is bizonyosodott, ő nem jó, ő nem változik... ő nem is rossz, hanem csak Mona.

- Az utolsó jelenetet nem feltétlenül tettem volna hozzá, de látom a pozitívumait. Keretbe foglalta a történteket, és ami még fontosabb, igyekezett azt érzékeltetni, hogy nem egyedi eset volt a PLL cselekménye, ilyen vagy ehhez hasonló bármikor megismétlődhet. Azért remélem, a valóságban nem. :)

Nem ez lesz az a sorozat és az az epizód, amit ezredjére is újranézek, de számomra jó, különleges élmény volt a Pretty Little Liars, és ezt szerencsére a befejezés sem rontotta el, sőt.


Mit szólsz a PLL végkifejletéhez? :)

Ajánlom Neked

7 megjegyzés:

 1. na jól van, most már tényleg megnézem :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet, hogy időnként neked nem lenne elég félelmetes, illetve túl tinis, szappanoperás lenne számodra, de belekezdeni azért érdemes. :)

   Törlés
 2. Én nagyon szerettem a sorozatot, de ez a finálé... Van másfél óra és az első felében csak a csöpögős romantika és semmi érdemleges nem történik, majd az utolsó 20 percbe belepasszíroztak annyi mindent - és ezt mindenfele olvastam már a PLL fináléról. Amúgy szerencsére az a 20 perc Alex Drake-el fantasztikus, marha jól meg lett komponálva, csak rohadt kevés volt és Wren pedig fandom-kielégítés volt. Örülök a happy ending-nek, de még jócskán maradtak megválaszolatlan kérdések a sorozattal kapcsolatban.
  Amúgy nekem nagyon tetszett a plusz jelenet, a keret - meg a megannyi visszautalás az előző részekhez/évadokhoz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az arányok szerintem sem voltak rendben. :) A romantikára sokkal kevesebb időt kellett volna fordítani, és úgy igazán ütős lett volna a finálé.

   Én is azt érzem, hogy bőven maradtak megválaszolatlan kérdések, sőt... nekem úgy tűnik, mintha szinte csak azok maradtak volna. A plusz jelenettel kapcsolatban ma jutott eszembe valami: a PLL részek soha nem kaptak szimpla lezárást, talán amiatt is kellett ez. :)

   Törlés
 3. Még mindig le vagyok maradva a sorozattal, de meg fogom nézni!
  (Sőt a blogolvasással is le vagyok maradva, meg mindennel.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha elkezdted és sok évadot végignéztél, érdemes befejezni. :)
   (Én pedig a kommentekre válaszolásokkal vagyok elmaradva, elnézést, amiért csak most írtam. :$)

   Törlés
 4. Most néztem végig a sorozatot.
  De számomra nem derült ki,hogy ki az eredeti ,,A".

  Tudom kiderült Cece!
  De nem stimmel valami.

  Mona az A társa volt az első évadtól kezdve,tehát Monat A irányította.
  De a 2.evad legvégén derült ki,hogy Mona az egyik A tag és bekerült az elmegyógyintézetbe és ott találkozott először Cecevel.
  Ott mesélt neki először a lányokról és azért lett ideges Cece a lányokra mert Mona elmondása alapján örültek Alison halálának.

  De akkor nem Cece volt azt aki már az első évadban irányította őt
  Az ki volt????

  VálaszTörlés