csacsogós

A marsi, The Flash, A kezdö

március 02, 2016 Arabella 12 Comments

Az előző bejegyzésben megígértem, hogy lesz egy könyves-filmes-sorozatos poszt, hát íme. :)

A marsi The Flash A kezdő

A marsi

Eddig abban a hitben éltem, hogy a sci-fik távol állnak tőlem, még akkor is, ha az eddig olvasottak rendre tetszettek. Számomra minden alkotásban az az elsődleges, hogy emberekről szóljon, emberi legyen és valamilyen módon kapcsolódjak hozzá. A marsi által rá kellett jönnöm, hogy ez megtörténhet egy teljesen szokatlan környezetben is, sőt, pont a helyszín és a szituáció kontrasztja hozhatja felszínre csak igazán az emberi alapélményeket.

A marsi

A narráció két fő összetevőből áll: Watney naplóbejegyzéseiből és az ebbe kiváló érzékkel beillesztett Földön zajló események elbeszéléséből. Ezek mellett néha tárgyilagos információkat is kapunk a Marson történtekről - olyanokat, amelyeket sem Mark, sem a Földön tartózkodók nem tudnak még akkor.

Az alapszituáció: Mark Watney kint ragad a Marson, és a túlélésért, az esetleges hazajutásért és a létfenntartásáért küzd. Tehát az elsődleges emberi ösztön a központi eleme A marsinak - nem a szerelem, nem a barátság, nem az elmúlás, hanem valami sokkal globálisabb, egyetemesebb és elsődlegesebb cél a mozgatórugója - az élet, és az azért való küzdelem. 

Erre a szituációra csak ráerősít az, hogy az ember számára élhetetlen bolygón játszódik, ahol mindenért meg kell küzdeni, és ahol minden egyes apró, mindennapi cselekedet külön bonyodalmat jelent, arról már nem is szólva, hogy a társas kapcsolatok teljesen kiesnek. (A körülmények még egy kérdést felvetnek: mi van, ha esetleg ez a jövő? Vagy egyáltalán csak gondoljunk bele: mi lenne, ha hirtelen semmi sem lenne kézenfekvő, ami a hétköznapok során az?)

Adott egy ember, aki küzd önmagáért a körülményekkel szemben, az olvasó pedig óhatatlanul is elkezd szorítani neki.

A marsi

Ezt a szinte már filozofikus tartalmat szövi át a NASA olykor-olykor amatőr kommunikációja és a helyzetet kezelni nem tudása, Watney humora, ami fontos szimbólum is lehet: legyen bármilyen tragikus a helyzet, ha hosszabb ideig kitart, az ember igyekszik alkalmazkodni hozzá és már-már természetes létformaként kezelni.

Nem lehet szó nélkül elmenni a terjedelem viszonylag nagy arányát kitevő műszaki leírások mellett sem, például ahogy Mark átalakítja a Marson maradt eszközöket a létfenntartása érdekében stb. Ezek több funkciót is betöltenek: egyrészt ha túlságosan elemelkedne az olvasó, visszarángatják a valóságba, realitást kölcsönöznek a műnek, másrészt biztosítják A marsi sci-fi mivoltát. Azt viszont muszáj megemlítenem, hogy nyilván a közérthetőség miatt, de ezek a szakaszok viszonylag profánok voltak számomra. Profibb, komolyabb technikát várnék a NASA-tól, nem olyat, aminek a teljes átalakítását vagy megjavítását én is gond nélkül megértem. Ezen túl viszont semmilyen negatívumot nem tudok felhozni ellene.

Amikor elkezdtem olvasni, a Twitteren úgy nyilatkoztam róla, hogy most pont ennek a könyvnek az érzelemmentességére van szükségem. Most már másként gondolom, tényleg nem is kerülhetett volna jobb történet a kezembe, viszont egyáltalán nem érzelemmentes. 

Nagyon is érzelmes, csak másként az, mint ahogy megszokhattuk/megszokhattam. Okosan, elmélkedően érzelmes, véletlenül sem sírós-rívós, hanem komoly és gondolatébresztő.
Ha eddig még nem tettétek, és csak hajszálnyira is érdekel titeket, olvassátok el, megéri.

The Flash

A sci-finek nem vagyok (Vagy már csak nem voltam?) a híve, a képregények és az adaptációik viszont mindig is érdekeltek, de soha nem volt időm elmélyülni bennük.

Mint sok minden mást, ezt is ajánlás hatására kezdtem el, és ugyan még csak néhány részt láttam, kiváló sorozatnak tartom.

The Flash

Féltem attól, hogy a gyorsaság szemléltetése kevésbé igényes effektekkel lesz megoldva, de szerencsére nem igazolódott be, a képi világ több, mint korrekt. Viszont mégsem ez a történet erőssége, hanem a karakterek. Amelyek - számomra legalábbis - nem egyértelműen feketék vagy fehérek, és ez nagyon izgalmassá teszi őket.

Barry az én szememben nem tud igazi hőssé válni, de nem is baj: hiába van szuperképessége, ő is csak egy esendő ember, aki hitt valamiben, és amit neki nem hitt el senki. A nevelőapja tudja a legvégletesebb érzéseket kiváltani belőlem, időnként mérhetetlenül haragszom rá, máskor viszont mélységesen tisztelem. Iris a saját erejéből nem tudta belopni magát a szívembe, azonban pont ezért furdalja az oldalamat, hogy Barry vajon mit láthat benne. Dr. Harrison-t pedig egyszerűen nem tudom hová tenni... és éppen ezért ő a kedvencem.

A kezdő

Nem is értem, hogy kerülhette el eddig ez a film a figyelmemet. ugyanis a főszerepeket játszó színészek a kedvenceim közé tartoznak (Anne Hathaway és Robert De Niro), az e-kereskedelem, a marketing és az üzleti élet pedig a munkám miatt foglalkoztat.

A kezdő

Nem igazán mélyenszántó történet, nem is próbálja magát annak eladni, azonban nem is sziruposan szerelmes. A marketinggel foglalkozók és a weboldalakat készítők számára érdekes morzsákat tartalmaz, de nem akarok elijeszteni senkit, nem túl elvont, csak bepillantást enged a webes kereskedelembe. :)

Ezen túl a tapasztalat és a friss, fiatalos lendület összekapcsolódását bontja ki, de kitér a karrier-magánélet kettősségére is, és ennek a végkifejlete különösen szimpatikus számomra.
Nem váltja meg a világot, viszont nem is egy szokványos vígjáték, és teljes kikapcsolódást nyújt.
Ettől többet már csak spoileresen tudok mesélni róla. :)

Ismeritek valamelyiket? 

Ajánlom Neked

12 megjegyzés:

 1. A The Flash testvérsorozata az Arrow, amire én totáááál ráfüggtem, és már a harmadik évadnál járok, ott mutatkozott be először Barry. Barátom azt nézi, én az Arrowot, úgyhogy néha tudósítunk egymásnak :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én az Arrow-ot nem nézem, amikor elindult, nem keltette fel az érdeklődésemet, most pedig nem akarok többe belekezdeni. :) Pedig így, hogy kapcsolatban állnak egymással, lehet, hogy érdemes lenne.

   Törlés
 2. Nekem a párom sci-fi rajongó, szóval az utóbbi 10 évben bepótoltam, amit előtte elmulasztottam. A marsit én filmen láttam Matt Damonnel, nagyon tetszett, bár nem akartam megnézni, mert egy ember a Marson, hááát, nem jó a sztori maga, de ahogy megcsinálták!! Nagyon tetszett, humoros volt, Mark pedig igazi túlélő, aki sosem adta fel.
  A sorozatot nem nézem, de már elvesztem a képregény-adaptációkban, annyit láttam mostanában. Érdekes felnőtt fejjel nézni őket :)
  A kezdő igazi aranyos film. De jó, hogy eszembe juttattad, anyámmal is meg kell nézetnem. (A másik a Legenda lett volna, jobb híján, de ez mégis lányosabb.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Miután elolvastam, én is megnéztem a filmet, nekem is tetszett, de az az igazság, hogy nem igazán tudtam koncentrálni rá, ezért inkább nem merek nyilatkozni róla. Majd, ha megismétlem. :)

   Szerintem nemcsak lányosabb A kezdő a Legendánál, hanem összességében jobb film is, én inkább ezt ajánlanám. :)

   Törlés
 3. Nagy rajongója vagyok A marsinak. Könyvben már többször is olvastam és moziban is kétszer néztem -először barátnőmmel, utána meg elrángattam az unokaöcsémet "Gyere, jó lesz ez!" alapon :D Maga a könyv nagyon hiteles, több űrhajós és Nasa dolgozó is nyilatkozott erről. A műszaki leírások pont jók voltak így, van, amit gyenge reál tudásommal megértettem, más infókat pedig elengedtem :D Ez egy kőkemény hard sci-fi, és pont az benne a jó, hogy csak az emberről szól. Nincsenek benne ufók, vámpírok, gyíkemberek, csak az ember és a kőkemány küzdeni akarás.

  És az sem utolsó, hogy milyen király szereplőgárdája van a filmnek, illetve az, hogy nálunk forgatták a nagy részét -kivéve a sivatagos jeleneteket, azt Jordániában. Tök király volt látni a Bálnát, mint Nasa központ, a MÜPÁ-t, ami a kínai űrügynökség központja volt illetve ahogy száguldozott ott a zöld hév :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A műszaki leírások valóban ezért jók ezen a szinten, csak én meg pont azt vártam, hogy ne értsem meg ennyire. :) És igen, teljesen igazad van, pont az benne a jó, hogy csak az ember van és semmi más.

   A filmet még csak egyszer láttam, és akkor sem ott jártam teljesen, arról így még nem tudok véleményt formálni.

   Törlés
 4. én is az ilyen jellegű sci-fiket szeretem, ezért is nagy kedvencem ray bradbury, gyakorlatilag mindent imádok tőle, és akárhányszor el tudom olvasni a műveit.
  a the flash-t tudod :-), a marsit meg moziban láttam, szerintem zseniális film, egyelőre még nem olvastam, de szerepel a terveim között (bár jobban szeretek először olvasni, és csak utána nézni - vagy nem nézni -, most így sikerült).
  a kezdőt egyszer majdnem megnéztem már, de aztán mégsem, egyszer biztosan sorra kerül, csak még nem tudom, mikor.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én tőle talán csak egyvalamit olvastam, de emlékszem, hogy az nagyon tetszett. :)

   Tudom, lényegében a te ajánlásodra kezdtem el nézni. :) Ha időd engedi, A marsit majd olvasd el, a filmmel nem vagyok teljesen képben, de a könyv szuper.

   Törlés
 5. Ezek közül a Flash-t én is nézem és baromi jó, ráadásul a szerepeket mintha a színészekhez írták volna. Grant és Tom kiváltképp nagyon jól játszanak. Belehallgattam tegnap online a szinkronos verzióba, az kegyetlen szar. Amúgy annyi, hogy Barry a neve, de nem akarok kukacoskodni. :)
  A Banshee folytatását és befejező évadát várom nagyon, remek sorozat, kíváncsi vagyok hogyan és mivel zárják le.
  Az Arrow viszont kezd halálba idegesíteni, nagyon tré a 4. évad...
  A DC's Legends of Tomorrow-ból nekem hiányzik valami, amit nem tudok megmagyarázni, hogy micsoda, de Captain Cold nagyon király, szóval már miatta megéri elkezdeni :D
  A The Big Bang Theory pedig lassan érik a kaszára, pedig a legkedvencebbem volt, de nem kéne már erőltetni szvsz.
  Ja és el kéne kezdenem minimum 5 újat, de nincs időőőm, az egész hétvégét meg nem akarom végigsorozatozni, szóval pech. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A szinkronnal én még nem találkoztam, de mivel nem úgy kezdtem el, szerintem maradok is az angol verziónál.
   Semmi baj, a kommentekből már rájöttem, hogy elírtam. :) Sajnos hajlamos vagyok erre, van, amit évekig rosszul használok, de már pont ezért nem tulajdonítok az ilyesminek nagy jelentőséget. Viszont most inkább a bejegyzésben is átírom, ne maradjon így. :)

   A többi említett közül egyedül az Agymenőket nézem, azt azonban csak szinkronosan vagyok hajlandó, így most le vagyok maradva, pedig nagyon érdekelne a kilencedik évad.

   Törlés
 6. Március elsején adták le az első 2 részt szinkronosan a Viasat-on. Én tegnap néztem bele sorozatbaráton és le akartam tépni a füleimet.
  Semmit nem vesztettél, hogy még nem láttad a TBBT 9. évadját, de amúgy hogyhogy nem nézed felirattal? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az Agymenőket szinkronosan kezdtem el (talán televízióban láttam először), és nekem már annyira hozzátartoznak a magyar hangok a szereplőkhöz, hogy az eredeti változat nagyon furcsa. Ha jól rémlik, mást nem is nézek szinkronnal, ezt az egyet viszont úgy szoktam meg. :)

   Törlés