TAG

Könyvmoly TAG

május 10, 2015 Arabella 11 Comments


Nagyon elcsúsztam a mára szánt bejegyzéssel, és mivel egyébként is terveztem kitölteni ezt a kérdéssort (Teklánál, a Bikira blogon, Dorkánál, Citromhabnál és Phoenixnél találkoztam vele), arra gondoltam, ma ezzel lazítok. :)

Emlékszel, hogyan szeretted meg az olvasást?Igen, nagyon határozottan. A szüleim soha nem biztattak olvasásra, egyikük sem volt könyvmoly, ennek ellenére nagyon hamar meg akartam és meg is tanultam olvasni. Az igazi átütést viszont az első iskolai kötelező olvasmányom, A két Lotti hozta. Akkor jöttem rá, hogy milyen sok érzést válthatnak ki belőlem a történetek, és azóta nincs megállás.

Általában hol olvasol?
Legtöbbször itthon, vagy a nappalink kanapéján, vagy az ágyamon, de mivel sok időt töltök tömegközlekedési eszközökön, buszozás közben is elő-előfordul, hogy olvasok.

Egyszerre szigorúan csak egy könyvet olvasol, vagy több is jöhet egyidejűleg?
Ha rajtam múlik, akkor egyszerre csak egyet, mert ha tetszik, amit olvasok, akkor azzal szeretnék haladni az olvasásra szánt időmben (ha pedig nem tetszik, abbahagyom). Viszont amikor még tanultam, és megcsúsztam a kötelezőkkel vagy több tárgyra kellett mást és mást olvasnom, akkor párhuzamosan olvastam a könyveket.

Melyik a kedvenc műfajod?
Nincs kedvenc műfajom, de jóformán mindent szeretek, amiben van egy kis abszurd.

Van olyan műfaj, amit a világért sem olvasnál?
Nincs, de a történelmi regényekkel és a fantasyk egy típusával hadilábon állok. Tudom, nem leszek népszerű, de a Trónok harcával és Az éhezők viadalával ki lehetne kergetni a világból.

Van kedvenc könyved?


Persze. :) Nagyon sokáig nem hangoztattam, a kedvenc könyv szerintem egy roppant intim információ. Kafkától A per az, olyan, mintha... "belőlem szólna". Kafka összes írásával így vagyok egyébként. Mindegyikben olyan dolgokat találok, amik bennem is megvannak, csak nem kerültek a felszínre - vagy én egyszerűen nem tudom megfogalmazni őket.
Tudom, ez homályos és bizarr, de ahogy írtam is, ez egy intim kapcsolat. :)

Melyik a leghosszabb könyv, amit valaha olvastál?


A nyomorultak, épp a terjedelme miatt kezdtem el olvasni. Egy nagyon rossz időszakomban kellett valami, ami leköt - ezt választottam, és végül is bevált.

Milyen könyvet vettél utoljára?
Nagyon régen vettem könyvet, könyvtárba járó típus vagyok, de erről majd egy kérdéssel lejjebb. :) Szégyellem, de nem emlékszem.

A könyvtári vagy a saját (vásárolt) könyveket szereted jobban?
Gyerekként a saját könyveket értékeltem nagyon, viszont amikor magyar szakos lettem, olyan mennyiségű könyve volt folyamatosan szükségem, amennyit nem tudtam finanszírozni. Azóta könyvtárba járok, és nem is szándékozom változtatni ezen.

Jelenleg mit olvasol?


Tegnap este kezdtem el a Száll a kakukk fészkéret, sokat még nem tudok mondani róla, de eddig tetszik. :)

Hol veszed a könyveidet?
Ha veszek könyvet, akkor azt egy belvárosi Libriben teszem. Ha van egy kis idő, néha be-beszoktam nézni oda úgy is, hogy nem vásárolok semmit.

Előrendeltél már valaha könyvet?
Nem, már csak azért sem, mert elsősorban nem az újdonságok érdekelnek.

Hány könyvet veszel havonta?
Mint már írtam, venni nagyon ritkán szoktam, így erre nem tudok válaszolni, viszont kölcsönözni havonta minimum hármat.

Mit gondolsz az antikvár könyvekről?
Szeretem az antikváriumokat, ha Debrecenben járok, mindig be is lépek az egyik kedvencembe.

Egymás mellett tartod a már elolvasott és a még olvasásra váró könyveidet?
Változó. Van, hogy az elolvasásra váró könyveket az ágyam mellé teszem, az éppen olvasottam alá, de az is előfordul, hogy a polcra kerülnek.

Az összes könyvet el akarod olvasni, ami a magánkönyvtáradban van?

Nem. Van itthon néhány szakácskönyv, enciklopédia és egyetemi tankönyv, amire akkor sem szánnék időt, ha ezer évig élnék.

Mit csinálsz azokkal a könyvekkel, amik a polcodon sorakoznak, de tudod, soha az életben nem olvasod el őket még egyszer?
Jelenleg semmit, de nincs is ilyen igazán sok. Mivel ritkán veszek könyvet, ha vásárolok, akkor az biztosan nagy kedvenc.

Adományoztál már könyvet?

Nem. Őszintén szólva eddig eszembe sem jutott, pedig fontos lenne.

Volt már könyvstopod?
Nem, és nem is hinném, hogy lesz.

Mit gondolsz, túl sok könyved van?

Nincs túl sok, talán még több is lehetne.

Minden TAG végén ezt írom, de most tényleg nagyon-nagyon örülnék, ha minél többen kitöltenétek. :)

Ajánlom Neked

11 megjegyzés:

 1. Könyvből nincs olyan szerintem, hogy túl sok. Az éhezők viadalát én sem szeretem, engem semennyire sem fogott meg. Jelenleg az én kedvencem Andy Weir-től a Marsi. Istenienjókönyv! Engem kilóra megvett :) tudom, hogy mostani, es sci-fi (de nem az a nagyon elrugaszkodott fajtából) de ha van lehetőséged szerintem olvasd el :)

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm szépen, utána fogok nézni! :)
  (Az nem baj, ha új egy könyv, csak nem is szempont az számomra, hogy mindenképp friss legyen. :) )

  VálaszTörlés
 3. Jópofa ez a tag, jobban tetszik, mint a piros vagy rózsaszín lakk típusúak. :D Köszi az invitálást, az én válaszaim:
  1. Emlékszel, hogyan szeretted meg az olvasást? - általános iskolásként nem igazán szerettem olvasni, az egyetlen könyv ami tetszett, az Az öreg halász és a tenger volt. Középiskolás koromban jött a Harry Potter őrület, ez volt az a sorozat, ami megkedveltette velem az olvasást.
  2. Általában hol olvasol? - IMÁDOK a vonaton olvasni! :D Ezen kívül az ágyban, de ott mindig rájövök, hogy nem kényelmes. :D
  3. Egyszerre szigorúan csak egy könyvet olvasol, vagy több is jöhet egyidejűleg? - igen, egyet szoktam
  4. Melyik a kedvenc műfajod? - a krimi, mindent imádok ami nyomozós, rejtély megoldós, gyilkos üldözős
  5. Van olyan műfaj, amit a világért sem olvasnál? - azt hiszem, nincs.
  6. Van kedvenc könyved? - imádom a Dan Brown könyveket, de nem tudnék egyetlen kedvencet mondani. Egyetlen könyvet sem olvastam még egynél többször.
  7. Melyik a leghosszabb könyv, amit valaha olvastál? - azt hiszem, a HP könyvek
  8. Milyen könyvet vettél utoljára? - egy Ulpius kedvezmény keretében vettem egyszerre 5 könyvet, Steiner Kristóf Lélegbonbonja volt az egyik- tetszett! :)
  9. A könyvtári vagy a saját (vásárolt) könyveket szereted jobban? - a sajátot. Őszintén szólva még be se iratkoztam a helyi könyvtárba...
  10. Jelenleg mit olvasol? - ööö, nem tudom a címét. Mindjárt befejezem, de annyira szörnyű, hogy még arra sem érdemes, hogy megjegyezzem, mi a címe. :D :D (nem otthonról írok)
  11. Hol veszed a könyveidet? - nagyon vegyes. Libri, Ulpius, Alexandra, vagy éppen a vasútállomás aluljárója. Nincs is jobb egy jól megsárgult 30 éves Júliánál! :D :D :D
  12. Egymás mellett tartod a már elolvasott és a még olvasásra váró könyveidet? - nem, másik polcon vannak. Így tudom, hogy még elolvasásra várnak. :)
  13. Mit gondolsz, túl sok könyved van? - nem, egyáltalán nem. Sőt, szerintem nagyon kevés. Dolgozni fogok az ügyön. :)
  Kihagytam egy párat, remélem nem gond. :)

  VálaszTörlés
 4. Az ilyeneken én is úgy szeretem mások válaszait olvasni, és hamarosan a saját blogomon ki is fogom tölteni! :) Nekem Az éhezők viadala pont tetszett, nagyon megfogott. Egy barátom jó szívvel ajánlotta, elolvasva pedig felismertem benne a mai világunk és a kitalált világ közti kicsit ugyan sarkított, de létező párhuzamot. Közben a Trónok harca, és például a Gyűrűk ura se nagyon vonzott még eddig magához... De ez vicces, mert annak idején a Harry Potterre is undorodva néztem, aztán úgy beszippantott, hogy a vége után még egyszer végigolvastam az egész sorozatot. :)

  Egyébként olyan jó tudni és látni, hogy léteznek még emberek, akik imádják a KÖNYVET! Jó dolog ez az e-book, de akkor is a színes, szagos, tapintható és lapozható könyv az igazi. Nem? :)

  VálaszTörlés
 5. Petra R.: Dehogy gond, örülök, hogy kitöltötted. :) Az öreg halász és a tengert én is szerettem, és én is szeretek vonaton olvasni, csak sajnos ritkán van rá alkalmam, inkább buszozni szoktam.

  Brigi: Jaj, de jó! Majdnem el is küldtem neked a kérdéssort, mert nagyon örülnék, ha kitöltenéd. :)
  A Gyűrűk urát én egyszer elkezdtem, de nem az én világom... és szerintem a tied sem. :) Én a Harry Potterrel nagyon hamar találkoztam, talán még csak az első három kötet jelent meg akkor, valaki ajánlotta, és tetszett. Én talán háromszor olvastam el eddig.
  Nekem sokszor praktikusabb lenne az e-könyv, de én sem tudok elszakadni a papíralapútól.

  VálaszTörlés
 6. Egyszer én is elkezdtem, de ha jól emlékszem, még a bevezetőn se jutottam túl... De ez is csak annak köszönhető, hogy ajándékba kaptam, különben még ennyire se vettem volna a kezembe. A Harry Potterrel én is még a kezdetekkor kerültem össze, sokat hallottam róla, és mindenki annyira rajongta, hogy engem csak azért se érdekelt. Aztán azt is megkaptam ajándékba... :D

  Igaz, nagyobb, vastagabb könyveknél kényelmesebb azt cipelni, de ennyi áldozatot megér az élmény. :)

  VálaszTörlés
 7. A blogon korábban már kitöltöttem ezt a tag-et, ha gondolod, nézd meg. =)
  Már jó ideje küzdök az Anna Kareninával, néhol beszippant, néhol viszont annyira unalmas, hogy muszáj letennem és keresnem valami mást... Viszont nemrég kiolvastam A nagy Gatsby-t magyarul is. Tavaly nyáron csak angolul tudtam megszerezni, elég nehéz volt a szöveg, de összességében jól lehetett érteni. Persze így, hogy mindent tökéletesen értettem, jobban tetszett, szerintem szuper regény.
  Az ebookhoz: én imádom, mióta megvan, nagyon sokat használom, pont a Trónok harcánál volt nagy áldás, hogy bárhol tudtam olvasni, 1000 oldalas köteteket nem tudtam volna magammal vinni mindenhova. =)

  VálaszTörlés
 8. Azt hiszem, én is kitöltöm, mókásnak tűnik ;) most hogy mondod, régen jártam könyvtárban... Pedig mennyire szerettem!

  VálaszTörlés
 9. Brigi: Én szerencsére még elkerültem a nagy hullámot, csak egyetlen emberről hallottam róla, így azt hittem, csak egy "sima" könyv, nem ekkora siker. Aztán már mindegy volt, mert tetszett. :)

  Apolka: Jaj, tényleg, olvastam is nálad, csak kiment a fejemből. :$
  Én már elég rég olvastam mindkettőt, kedvencek nem lettek, de nekem tetszett az Anna Karenina és A nagy Gatsby is.
  A nagyon vaskos könyveket én is csak akkor viszem magammal, amikor muszáj, sajnos megvan ez a hátrányuk.

  Bogi Szelei: Hajrá, nagyon örülnék neki! :) Én is nagyon szeretek könyvtárba járni, lehet, hogy butaság, de nekem már csak a régi könyvek illata miatt is jó élmény. :)

  VálaszTörlés
 10. Arabella: Közben kitöltöttem ám, csak elfelejtettem linkelni ide:
  http://pethesbrigitta.blogspot.hu/2015/05/konyvmoly-tag_17.html

  VálaszTörlés