parfüm

Segítség parfümválasztáshoz

november 15, 2015 Arabella 11 Comments

A parfümériákban százszámra sorakoznak az üvegcsék, és a karácsonyi szezonban még az új parfümök dömpingje is ránk zúdul. Nincs egyszerű dolga annak, aki illatot szeretne választani magának, és az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a parfümválasztás ösvénye tele van téves elágazásokkal.

Hosszú ideje meg szeretném már írni ezt a bejegyzést, mert azt gondolom, hogy ha van a szépségápolásnak olyan területe, ami tele van alaptalan városi legendákkal, az pont az illatok világa, és ez sem segíti az egyébként sem könnyű eligazodást. Általános, mindenki számára hibafaktor nélkül működő receptet sajnos nem ismerek, és a sokszor ismételt gyakorlati tanácsok is csak egy bizonyos szinten működnek, de az alábbi pontok iránymutatásnak megfelelhetnek.


Milyen célból választunk/válasszunk illatot? 
Véleményem szerint ennél fontosabb kérdés nincs, ha erre nem tudunk kapásból válaszolni, nem is érdemes továbblépni, és akár csak egy teszterért is nyúlni. 
Az illatunkkal befolyásoljuk a környezetünket, tehát választhatunk akár egy randevúra, fontos megbeszélésre vagy egyéb alkalomra illatot, olyat, ami segíti elérni a célunkat. Meg lehet tenni, de ezzel az a bökkenő, hogy egyrészt csalás, másrészt az átlag használónak nem éri meg csak ezért befektetni egy parfümbe. A többség "csak" egy illatot akar. Én azt mondom, hogy ne csak egy illatot akarjon, azt az illatot akarja, ami ő. Önmaga.

Itt is az első számú, talán legnagyobb hiedelem: nem szabad azzal a céllal viselni egy illatot (a fent említett szándékos, célzott befolyásolások kivételével), hogy tetsszen valakinek. Netán ami még rosszabb, mindenkinek. Mert nincs olyan illat, ami mindenkinek tetszik. Még a legfinomabbnak, legsemlegesebbnek tartottak sem ilyenek. Akinek az a szándéka, hogy mindenkire jó benyomást tegyen egy kellemes, de valójában ott sincs illattal, az azzal jár a legjobban, ha nem használ semmit, mert a célját nem fogja elérni. Ugyanígy az az illat sem biztos, hogy nekünk való, ami a barátnőnkön, az ismerősünkön vagy a munkatársunkon nagyon szépen kiteljesedik, ugyanis nagy eséllyel azért tűnik olyan kellemesnek, mert harmóniában van vele.

Én azt vallom, hogy az illat egy szűrő. Szegmentálni lehet vele a környezetedben lévőket: ha jól választasz, közelebb hozza azokat, akiket kell, és távolabb viszi azokat, akiket kell. De ennek az alapfeltétele az, hogy olyan parfümöt viselj, amivel azonosulni tudsz és ami azonosul veled. Ami téged, a te személyiségedet, a te bőröd illatát  erősíti fel.

Ez nem egyszerű dolog, én sem ismerem a pontos módját, de a legfontosabb lépés a jó választás érdekében az, hogy így keressünk. A parfüméria előtt
Még mielőtt útba esne a parfüméria, nagy segítség lehet, ha a korábbi tapasztalatok alapján legalább a megfelelő illatkategóriát sikerül körülhatárolni. Én például tudom magamról, hogy az orientális illatokkal nem foghatok igazán mellé - nem mind szerelem, de kivétel nélkül mindben találok valami szépet, és igen, kétségtelenül nekem valóak.
A blogokon megjelenő parfümvélemények is ebben a fázisban jelenthetnek segítséget, leszűrhetjük belőlük, hogy mi az, ami esélyes arra, hogy szerelemmé válhasson.

A parfümériában
Ha a kategória érintőlegesen megvan, jöhet a parfüméria a rengeteg illattal, amiből egy alkalommal legfeljebb ötöt-hatot lehet megismerni, és kettőt érdemben kipróbálni.
Itt hívhatjuk segítségül a dizájnt - ez is okozhat melléfogásokat, csak azért, mert tetszik valaminek az üvege, esetleg kedveljük a modellt, akivel reklámozzák, nem érdemes megvenni, de ezek jó támpontot adhatnak. Például ha az már tisztázott, hogy egy friss, vizes illat lenne ideális, értelmetlen leemelni a polcról egy kifejezetten elegáns, arany üvegcsét. Csak néhány illatot ismerhetünk meg egy parfümérialátogatás során, ne vesztegessünk el ebből fölöslegesen egy esélyt sem, ha épp az igazit keressük, és nem csak az újdonságok érdekelnek.

Az első próba
A négy-öt kiválasztott illatot elsőként papírcsíkra érdemes fújni, lehetőleg olyanra, amin szerepel a neve, hogy hazavihessük és később is biztosan ráismerjünk. Ezt a négyet-ötöt kell a csík alapján alkotott benyomásaink segítségével leszűkíteni kettőre, és azokat élesben is kipróbálni.
Itt is van hibalehetőség: előfordulhat, hogy egy olyan illat szorul ki a kettes fogatból, ami a papíron annyira még nem tetszett, de a bőrünkön már fenséges lenne. Így ami szimpatikus, de a kettőbe már nem fér bele, azt érdemes megjegyezni, és legközelebb tenni vele egy próbát.

Tipp: A parfümériában rendre kávét javasolnak a megfáradt orrunk felfrissítésére, pedig ettől kevés rosszabb dolgot tehetnénk. A kávé csak a saját erőteljességével nyomja el a többi illatot, ami valóban segíthet, az némi víz szagolgatása.

Illatok a bőrön
Én a két csuklómra szoktam a teszterekből fújni, ez azért lehet jó megoldás, mert elég távolra kerül egymástól a két illat, és a későbbiekben közelebb-távolabb tehetjük az orrunktól.

Amikor ez megvan, általában kisétálok a parfümériából (vagy előbb még átmegyek a sminkes szekcióhoz pár perce) és sétálok. A plázában is meg lehet tenni, de a szabad levegő az igazi. Jövök-megyek, és közben figyelek arra, hogy melyik illatot mikor milyennek érzem. Közelebb és távolabb teszem az orromhoz az egyik, majd a másik csuklómat. Az esti zuhanyzásig folyamatosan figyelemmel kísérem, hogy hogyan, milyenné alakulnak.

Élesben
Ha a kettő közül az egyik parfüm elég szimpatikus, akkor legközelebb már csak azzal az eggyel foglalkozom, és nem a csuklómra fújom, hanem a dekoltázsomra. Ez azért fontos, mert ha nem csak tesztelésről van szó, oda is szoktam parfümöt tenni - nehezebb azon a felületen kontrollálni, de fontos, hogy ott is működjön.
Ha ti sem csak a csuklótoknál szoktatok parfümöt használni, akkor semmiképp ne vegyétek meg úgy, hogy ott nem próbáltátok, ahová egyébként fújnátok. 

Ha megvan az igazi
Az lehet tudni, nagy eséllyel már az első éles próba után kiderül. Két út lehetséges: vagy már az első pillanatokban tökéletesen illeszkedik, vagy felkavar, szinte már irritál, de mégis újra és újra megszagolod. Az utóbbi esetben érdemes még egy ismétlő próbát tenni, de ilyenkor rendre vásárlással és nagyon nagy harmóniával szokott végződni az illat megismerése.

Érdekességképp: A legszeretettebb parfümöm az első pillanatban a szívem közepébe talált. Azt éreztem, hogy jobban ismer, mint én önmagamat - ha nekem kellett volna összerakni egy illatot saját magam számára, én nem tudtam volna ilyen pontosan megmondani, hogy ez kell nekem. A szerelem azóta is tart, és hiszem, hogy ha még időnként ki-kikacsingatok, akkor sem fog elmúlni soha, és mindig vissza fogok térni hozzá.

Ha a polcotokon áll a nagy ő, nincs más dolgotok, mint szeretni és viselni. Nem muszáj kizárólagosan ragaszkodni hozzá, lehet egy-két-három-négy másik illatot is választani valamilyen eltérő hangulathoz (alkalmibbat, hétköznapibbat, kicsit könnyedebbet, kicsit nehezebbet), de csak a holdudvarából, a szöges ellentétével nem érdemes próbálkozni. Viszont ha tényleg megvan a ti illatotok, nem is fogtok késztetést érezni erre.

Ui.: Illatot ajándékozni nagyon szép gesztus, de csak akkor praktikus, ha konkrétan tudjuk, hogy a szeretett személy mit szeretne. Amennyiben nem, akkor sokkal jobb választás egy ajándékutalvány egy parfümériába, hogy maga választhassa ki a parfümöt, esetleg egy illattanácsadás. Ne fosszunk meg senkit attól, hogy megtalálhassa a saját illatát, inkább adjuk ezt az élményt ajándékba neki.

Ajánlom Neked

11 megjegyzés:

 1. Én szerencsére már megtaláltam a nagy Őt parfümök terén. Amint először megéreztem az illatát, elvesztem. :) A Te fotóidon is látható Lancome Trésor Midnight Rose az illatszerelmem. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, emlékeztem is, hogy ez a kedvenced. :)
   Én is nagyon szeretem, az első találkozásunkkor szinte irritált, de nagyon gyorsan a legkedveltebb illataim közé került.

   Törlés
 2. A Midnight Rose nalam is nagy szerelem, en azt kulonleges, kioltozos alkalmakkor hordom es vizsgakon. Valahogy nagyon tud motivalni, erot adni.

  A masik uj kedvencem, amit harom nappal ezelott probaltam, es teljesen betalalt, az a Roberto Cavallitol a Paradiso. Uristen, szerelmes vagyok! Ez az illat tokeletes mind a negy evszakban, eleg aquas a nyarhoz, de eleg edes a telhez is. Ez az uj iszogatos, bulis illatom, amikor atadom magam a lazulasnak es kihozza belolem a dogot.

  A Guerlain kis feketeje nagy szerelem meg, bar abbol nincs meg meg az ahitott uveg. Bar az ugyanugy ilyen esti, alkalmi parfum a szamomra.

  A hetkoznapi illatom nem talaltam még meg, de nagyon keresem. Nyaron az aquas-citrusos illatok a kedvenceim, telen meg nem tudom :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is a kifejezetten elegáns, esti programokra szoktam elővenni, időnként olyankor is a JPG Classique-ot használom, de ez a kicsit alkalmibb illatom. Vizsgákra inkább a Chloé, Love kerül elő vagy semmi, esetleg szintén a JPG.

   Télen mit hiányolsz a vizes-citrusos illatokból? Kellene mögéjük egy kis melegebb háttér esetleg? Ha igen, akkor én az orientális illatok egy kisebb csoportját keresném (a citrusos-friss illatokat édeskés alapban), de akár a Cavalli Acqua-t is el tudnám képzelni télre.

   Törlés
 3. Még nem sikerült megfelelő időt szakítanom a szagolgatásra, bár szoktam fújogatni, ha Müllerben vagyok. Lehet, mindet sorban kellene végigszagolni, nem csak ötletszerűen.
  Régebben sikerült két Kate Mosst elhasználnom, de már nem tetszik az illat, azóta sem találtam olyat, amit megvennék.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van esetleg ötleted, hogy milyen típusú illat tetszene most? Valami nehezebb, édeskés vagy citrusos-friss jellegű? Esetleg virágos-púderes?
   Szerintem a szagolgatás előtt érdemes lehet szűkíteni kicsit a kínálatot. :)

   Törlés
 4. Teljesen igazad van :) Elsőre azt mondanám, hogy alkalmi fűszeresebb illatot keresek, semmi édeset, aztán ki tudja, mi tetszik meg.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de nagyon szerettem volna pár fűszeres, de egyáltalán nem édes illatot ajánlani, viszont hiába töprengek, csak egy jut eszembe: a Calvin Klein Secret Obsession. Azt sem a közelmúltban próbáltam, de úgy emlékszem, rajtam csöppnyi édesség sem volt benne, pedig az én bőrömön hajlamos minden kicsit édesebbnek hatni.

   Ha ilyen parfümöt keresel, akkor az aktuális trendet figyelembe véve biztosan nem lesz több tucatnyi lehetőség, ami végül is megkönnyíti a döntést. :)

   Törlés
 5. Nehéz ügy :) Meg fogom szaglászni, köszi a tippet!

  VálaszTörlés