csacsogós,

Melyik személyiségtípus vagy?

augusztus 06, 2017 Arabella 19 Comments


Rengeteg dologról kellene írnom, sminkújdonságok, körömlakkok, színházi előadások, film... viszont a tegnapi után még nem tudok olyan lelkesen beszámolni mondjuk egy rúzsról, mint egyébként. Úgyhogy arra jutottam, hogy beszélgessünk kicsit. :)


Ismered az MBTI személyiségtípusokat? Én két-három éve bukkantam rá az első tesztre, kitöltöttem egyet, és aztán kicsit elmélyedtem benne.

A Myers–Briggs-típuselmélet szerint 16 személyiségtípus létezik, ezek közül négy-négy alkot egy nagyobb csoportot:
- Racionalisták (INTJ, INTP, ENTJ, ENTP)
- Idealisták (ENFJ, ENFP, INFP, INFJ)
- Életművészek (ISTP, ISFP, ESTP, ESFP)
- Gondviselők (ISTJ, ISFJ, ESTJ, ESFJ)

Négy alapvető szempont szerinti skála alakítja ki a személyiségtípusokat:
Introvertált (Introverted=I) – Extrovertált (Extroverted=E)
Érzékelő (Sensing=S) – Intuitív (iNtuitive=N)
Gondolkodó (Thinking=T) – Érző (Feeling=F)
Megítélő (Judging=F) – Észlelő (Perceiving=P)

Ha szeretnéd megtudni, hogy te melyik típusba tartozol, leginkább ezt a tesztet javaslom, de még rengeteg másik található a neten, például ez. Ugyanezeken az oldalakon részletes leírások is vannak.

Természetesen nem kell véresen komolyan venni, azonban iránymutatásnak, mókának tökéletes. :)

Én ENFP vagyok, gyorsan ki is töltöttem egy tesztet, hogy az eredményt megmutathassam:Általában 60-65 százalékban vagyok extrovertált, az F pedig mindig 90% fölött szokott lenni, de a lényeg ugyanaz. :)


De hogy pontosan mit is jelent ez:

- Extroverált vagyok, tehát bizonyos mértékben (hangsúlyozom, bizonyos mértékben) engem a társaság és a kimozdulás tölt fel, nem az, ha otthon pihenek. Szükségem van arra, hogy én legyek a középpontban, ha ez nincs meg, elszürkülök. Szeretek szerepelni, igényem is van rá, még akkor is, ha lámpalázam van. Sok emberrel és könnyen kommunikálok, nem okoz gondot például odamenni egy ismeretlen emberhez az utcán. Ugyanakkor elég csélcsap és hűtlen vagyok az emberi kapcsolatokban, nem én vagyok az, aki évtizedeken keresztül pontosan ugyanolyan intenzitással a barátja tud maradni valakinek.
- Erőteljesen N domináns vagyok, tehát nagyon is lekötnek az elméleti, elvont dolgok. Az öt érzékszerven keresztüli megismerés számomra kevésbé fontos, mint a megérzések, az ötletek. Nem én vagyok az, aki megtervezi és elkészíti a legdivatosabb ruhát, viszont bármikor kitalálok egy fantáziavilágot. Úgy szoktam ezt tömören körülírni, hogy az S-ek menők, az N-ek elvontak. :)
- F vagyok, tehát érző, a szívem sokkal fontosabb, mint az eszem, ha döntéshelyzetbe kerülök, nem a gondolataim, hanem az érzelmeim vezetnek. Így a hideg fej fogalmát hírből sem ismerem. Mindenbe beleélem magam, mindet átérzek, érzelemközpontú vagyok, olyannyira, hogy aki nem ilyen, azzal nehezen jövök ki. Hosszabb távon kisebb társaságban T-kkel nem érezzük jól magunkat. 
- P vagyok, tehát spontán, élvezem, ha improvizálhatok, zavarnak a túlzott szabályok, és még akkor is nehezen megy a betartásuk, ha valójában nem is korlátoznak. Emiatt rendetlen, pontatlan és sokszor esetlen vagyok. Nem lehet és nem is szabad rám építeni. A trükközést, tervezést, játszmázást nem tolerálom, azt teszem és mondom, ami van, és ugyanezt a másiktól is elvárom, mert minden mást fölösleges, energiarabló körnek tartok. Lustaság, na. :)

Néhány gondolat az ENFP-kről, ami igaz rám:
"Az ENFP-ket nagy adag bolondos báj jellemzi, mellyel rendhagyóságuk ellenére a nehéz embereknél is behízelgik magukat. Társaságkedvelők, viccesek, és valóban szeretik az embereket."
"... mindenkit és mindent egy gyakran bizarr kozmikus egész részeként látnak. Az ENFP-knek a kozmikus szemléletükhöz kapcsolódóan erős, néha szokatlan meggyőződéseik vannak különböző dolgokról."
"Az ENFP-k gyűlölik a bürokráciát, elviekben és gyakorlatilag is: mindig lesz egypár hangsúlyos keresztesháborújuk a bürokrácia valamely része ellen."
"Mélyen érzett értékeiken alapuló hirtelen döntéseik kiszámíthatatlan következményekkel járhatnak."
"Az ENFP-knek megvan a “hülyeség kapcsolójuk”. Tudnak intellektuálisak, komolyak és üzletszerűek lenni egy ideig, de ha lehetőségük van rá, átállítják a kapcsolót, és átváltoznak neveletlen gyerekké, az uszoda veszedelmévé, csiklandozóvá például."
"Az ENFP-knek bűntudata van, amiért nem tettek még többet."
"Az ENFP-k újra és újra megpróbálják összeilleszteni az egymással ellentétes részeket harmonikus egészbe."

Továbbiak az ENFP-kről: katt, katt

Az egész MBTI rendszerben én azt szeretem a legjobban, hogy könyv- és filmszereplőket is bekategorizálnak (khm... az N-ek és az elméletek):
Kis korrekció: Sirius Black ENFP, Remus Lupin inkább INFP (ENFP-INFP: legendás párosítás, Tonks nem véletlen)(Arielt nagyon sokan ENFP-nek tartják, szerintem ESFP, Emily inkább S, helyette viszont Ezra nagyon egyértelműen INFP)Te melyik típushoz tartozol? Írd meg kommentben, hogy a típusod melyik jellemzői illenek rád a leginkább, szeretnélek jobban megismerni! :)

Ajánlom Neked

19 megjegyzés:

 1. Aww, én Lupin vagyok, ennél jobbat nem is kivanhattam volna! 😍

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. INFJ vagy INFP? (A képen J van, de én megjegyeztem, hogy szerintem inkább P.) Mondjuk mindegy is, mert igazad van, Lupintól jobbat nem lehet kívánni. :)

   Törlés
  2. Jaj tényleg, nem láttam hogy Lupin szerinted INFP. :) Nekem eddig minden teszten INFJ jött ki, pedig sok kérdésnél nem tudtam egyértelmű választ adni. :)

   Törlés
 2. INFJ lettem a teszt alapján, de voltak bizonytalan válaszaim, szóval nem tudom, tényleg ebbe a típusba tartozom-e, de pl. a rendetlenségre utaló jelek feltűnése a rendezettségre való hajlamban nagyon is illik rám. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor a J elég valószínű. :) Ha érdekel, és szeretnél biztos lenni a típusodban, érdemes utánaolvasni, esetleg több tesztet is kitölteni. :)

   Törlés
  2. Igen, érdekel, fogok is még kutakodni. Tetszik a fiktív karakterek besorolásának ötlete is, nekem ez teljesen új. :) Mindig is éreztem, hogy van/lehet bennünk valami közös Roryval. :)

   Törlés
  3. Most már ha elkezdek nézni egy új sorozatot vagy olvasni egy könyvet, mindig megnézem, hová sorolják a szereplőket. :)
   Rory nagyon tipikus INFJ, én egyébként Lorelai kapcsán érzek hasonló dolgot. :)

   Törlés
 3. Nem is hallottam még erről a fajta személyiség típusokról és a teszt kitöltése után igen csak pontos leírást kaptam. Nálam ISTJ jött ki.
  Nagyon tetszett ez a bejegyzés. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, ha tetszett a poszt, mostanában tervezek több csevegős jellegűt. :)

   Törlés
 4. hát piton, tudtam én 😊
  mondjuk több válasz is volt, ahol nen feltétlenül tudtam igent vagy nemet mondani

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, pedig nekem meggyőződésem volt, hogy INFJ vagy. :) Ha a T/F vonatkozásban voltál bizonytalan, lehet, érdemes kitölteni több tesztet. :)

   Törlés
 5. Nem csalódtam a leírásodban :) A játszmázást én is nagyon utálom. Ki szereti a bürokráciát??? És akármilyen hivatalos ügyet? :D Most is neki kell állnom fellebbezést írni, hajjaj, még jó, hogy az elmúlt években csomó hivatalos levelet írtam (hülye munkám volt), hamar meglesz.

  ISTJ vagyok, ezen nem csodálkozom, bár ennyire nem vagyok kényszeres, mint ahogy írják. De jó lenne kicsivel nagyobb rend és szervezettség, túl sok a munka és a kötelezettség, csak így lehet nem szétesni és a gyereknevelésben is bejön a következetesség. Most eszembe jutott, hogy bár szabin vagyok, már elterveztem a napomat nagy vonalakban, és eléggé mérges szoktam lenni, ha valami nem úgy történik, ahogy terveztem. Férjet ezzel szoktam kiborítani, hogy megkérdezem hétvégén, hogy tervezi a napot. Többnyire sehogy és közli, hogy én már biztos elterveztem. Utálom, ha szétfolyik a nap.

  Elgondolkodtam, hogy kijött ez az eredmény, de valószínű másként látnak minket kívülről és másként látjuk mi magunkat, az igazság valahol a kettő között van és törekszünk is változtatni magunkon, aztán vagy sikerül vagy nem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A következetesség és a szervezettség nagyon jó dolog, ezekben nekem kellene is fejlődöm, csak nehezen megy. De gyerek, főleg több gyermek, háztartásvezetés és munka mellett tényleg elkerülhetetlen.
   Az egyébként engem is zavar, hogy ha nagy ritkán tervezek valamit, és megpróbálják keresztülhúzni a számításaimat... sokszor csak azért is megcsinálom. Önfejű és makacs vagyok. :)

   Tényleg lehet eltérés aközött, ahogy mi hogyan látjuk magunkat, és ahogy lát minket a környezetünk, de azt hiszem, a szakemberek azt mondják, hogy a túl nagy eltérés nem szerencsés.

   Törlés
 6. INFJ vagyok :) Teljesen illik rám.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A blogod alapján én is úgy gondolom, hogy illik rád az INFJ jellemzése. :)

   Törlés
 7. Ahányszor töltöm ki ezeket a teszteket, mindig full más eredmény jön ki, most pl. kitöltöttem mindkettőt, amit linkeltél, és homlokegyenest más eredményt kaptam, megjegyzem, szerintem a skálás válaszadási lehetőség sokkal jobb, mert az igen/nem közül sok esetben nehéz választani. De végül is valahol azt mutatja az eredmény, hogy sosem voltam a szélsőségek embere, amit mindig is tudtam magamról. :)

  Egyébként szórakozásnak jók ezek a tesztek, de bevallom, nem sok értelmüket látom. Sem ennek, sem a másik négyes, a kolerikus-szangvinikus-stb. besorolásnak. Bár nem vagyok szakember, hogy okoskodjak, azt gondolom, minden élethelyzet más, és sosem tudhatjuk, hogy mit vált ki belőlünk egy adott szituáció, személy, impulzus. És valahol örülök annak, hogy képes vagyok változni, és nem vagyok beskatulyázható. :) Illetve elég sok embert láttam már teljesen kifordulni önmagából (pozitív és negatív értelemben egyaránt), illetve a változás szerintem jó dolog.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A százalékok hogy alakultak?
   A skálás kényelmesebb, viszont nem kényszerít rá az egyértelmű választásra. Az igen-nem típusúban az árnyalatokat másként mérik, a 72 kérdésest tartják a legmegbízhatóbbnak. :)

   Hippokratész személyiségtípusai kapcsolatban vannak ezekkel, nem egy az egyben fedik le ezt a négy kategóriát, de van összefüggés a két rendszer között.

   Amennyiben jó irányban történik a változás, szerintem sem rossz. Arról sok vita folyik, hogy az ember személyisége változik-e, és ha igen, mennyiben, általában arra jutnak a szakemberek, hogy olyan szinten semmiképp, hogy más típusba kerüljön.

   Például én S vagy T soha nem tudnék lenni, J-ként képes vagyok létezni, de rengeteg energiát kell ráfordítanom, arra pedig jó ideig rákényszerítettek, hogy I-ként éljek, és számomra borzasztó volt. De az a haszna megvan, hogy valamilyen mértékben belülről is ismerem az introvertáltságot. :)

   Törlés
 8. ENTP vagyok, bár csak egyszer volt türelmem végigkattintgatni a tesztet, mert nem tudok hosszabb ideig egy helyre koncentrálni.
  Eléggé bejött a jellemzés, érdekes, hogy pár kattintással mennyi mindent 'derít ki' rólunk egy kérdőív.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jól kérdeznek. :)

   Érdekes, azt sejtettem a blogod alapján, hogy ENXX vagy, a többit viszont nem tudtam volna megtippelni. :)

   Törlés