csacsogós

Egy sorozat margójára - Downton Abbey

január 07, 2016 Arabella 5 Comments

A könnyed dolgok közül a szépségápoláson túl egyvalami tud lekötni: a sorozatok, és általában azokból is a lányos-szirupos, esetleg humoros változatok. Némelyiket annyira megkedvelem, hogy szinte beépül a mindennapjaimba. Az utóbbi években ez a Downton Abbey-nek sikerült a leginkább.

Downton Abbey

2012-ben kezdtem el nézni, akkor, amikor a második félévemet töltöttem alapképzésen történelem minorral. Számomra az a legérdekesebb a történelemben, hogy megtudhatom, más korokban és különböző társadalmi rétegekben hogyan éltek az emberek, milyen örömeik és nehézségeik adódtak. A kedvenc időszakom pedig a boldog békeidők és a huszadik század első fele. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy kedvenccé váljon, azonban hetekig töprengtem az elkezdésén - tartottam attól, hogy túl közel fog állni a Büszkeség és balítélethez, ami számomra nem elég érdekfeszítő.

Aztán egy vizsgaidőszak előtti, szorongós estén megnéztem az első részt, és szerencsére Jane Austin klasszikusának feldolgozásánál sokkal összetettebbnek, többrétűbbnek éreztem. 

Azóta folyamatosan követem - ujjongok, ha megjelenik egy új epizód, és szomorú vagyok, amiért csak néhány részből állnak az évadok. Sokszor motivációként használom: amikor egy nehéz vizsga vagy dolgozat vár rám, belenézek, és újra rájövök, hogy miért is foglalkozom szívesen a történelemmel. 

A napokban azonban leadták az utolsó részt is, és nem tudok erről nem megemlékezni ebben a bejegyzésben... természetesen egy kis beauty-val keverve. :)


Körömlakkok

Egy szép lakkot bármilyen névvel el lehet adni nekem, de ez fordítva is igaz - egy számomra különösen kedves fantázianévvel szinte bármilyen lakot megveszek. Rákerestem, hogy készített-e már valamelyik márka kollekciót a Downton Abbey által inspirálva, de semmi olyasmit nem találtam, mint amire számítottam.

Így aztán arra jutottam, hogy összeállítom én a saját, DA karaktereihez társított válogatásomat, mint ahogy korábban egy-egy téma köré építve Ingrid is megtette (Remélem, sok ilyen bejegyzést készít még!).

Downton Abbey nail polish


Edith: Valamiért számomra egy és ugyanaz az arannyal, más színt el sem tudok képzelni hozzá. A személyisége és az arany szín is távol áll tőlem, de távolról elismerem. (ILNP Empire)

Anna: Hétköznapi, egyszerű, nincs benne semmi különleges, de csupa-csupa jóság. Én a most nagyon divatos piszkosfehérekkel rokonítom. (piCture pOlish LakoDom)

Mary: Határozott, karakteres, szenvedélyes, de csupán titokban. Csak bordót tudtam elképzelni hozzá, viszont a finissel bajban voltam. Krém vagy jelly szóba sem jöhetett, és a lineáris holokat is kizártam, így maradt egy szórt holografikus darab. (piCture pOlish Bordeaux)

Thomas: Elegáns és néha érthetetlenül gonosz - még akkor is, ha ő sem kapott több jót a világtól, mint amennyit ad. Fekete, de nem teljesen, és némi ragyogással feldobva. (piCture pOlish Darcy)

Sybil: A kezdetekkor észre sem vettem, hogy mennyire a helyén van a szíve, és milyen előremutató a gondolkodása. Éterien könnyed, de csöppet sem hagyományos lakkot kerestem neki. (ILNP Peri Me)

Matthew: Egy egyértelmű, tiszta színt sem tudtam elképzelni hozzá, végül a szürkészöldes színvilág tűnt a legmegfelelőbbnek némi arannyal... és azért is, mert ő tényleg időtlen. (ILNP Timeless Vow)


Smink

A sorozatban szereplő sminkek nem túl látványosak, de pont olyanok, amilyeneket én szívesen viselek a hétköznapokon. Két igazán érdekes videót találtam, mindkettő Lisa Eldridge munkája, és a modell Laura Carmichael, azaz Edith.

Az első felvételen olyan sminket mutatnak be, amilyen jellegű a sorozatban is látható a szereplőkön, a második viszont erőteljesebb.

A kulisszák mögött


Sok érdekességet megosztottak a készítők a youtube-on, az én kedvencem a fenti felvétel, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy a frizurák hogy készülnek, Mrs. Patmore pedig felülmúlhatatlan.

Játék

Downton Abbey app

Egy app-ot is találtam (link), a kerettörténet szerint feldúlták a kastélyt, és ki kell nyomoznunk, hogy pontosan mi történt. Eközben kisebb feladatokat is kapunk, és helyiségenként fedezhetjük fel az épületet. Nem vártam tőle sokat, de szerintem kifejezetten jól felépített játék, érdemes tenni vele egy próbát.

Nézitek/néztétek a sorozatot? :)

Ajánlom Neked

5 megjegyzés:

 1. Valahogy kimaradt nekem ez a sorozat, de látom, te nagyon lelkes vagy :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon, de engem eleve könnyen beszippantanak a sorozatok/könyvek/filmek. :)

   Törlés
 2. Jaj, én nagyon szerettem ezt a sorozatot, de már egy ideje mintha nem akarna jönni az új évad? Vagy csak én nézek rossz filmes oldalt?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. most lett vége a hatodik évadnak, és ez volt az utolsó, sajnos :-/ (a karácsonyi külökiadást konkrétan végigpityeregtem az előbb) :-)

   Törlés
  2. Itt ha jól tudom, minden rész szerepel: http://nezzsorozatokat.info/?s=618&&u=6

   (Jikka: én csak az utolsó másodperceken pityeregtem, azokon viszont nagyon.)

   Törlés