smink

A hétköznapi sminkem lépései

június 29, 2015 Arabella 7 Comments

Amikor elkezdtem sminkelni (és a blogot írni), még nem volt konkrét célom a sminkeléssel, egyszerűen csak élveztem csinálni. Aztán az évek során ehhez is az a gondolatmenet kapcsolódott, amit szinte minden területen érvényesnek tartok. Ez majdnem a már közhelyes "hangsúlyozd ki, ami szép, és rejtsd el, ami nem", azzal a különbséggel, hogy én nem feltétlenül a szépet akarom kiemelni, hanem azt, ami ilyen vagy olyan, de karakteres. Eltakarni pedig csak azt szoktam, ami ezt a karakterességet töri meg, esetleg végképp nem szép. 


Jó ideje már ennek megfelelően sminkelek,  és szerettem volna látni és nektek is megmutatni, hogy konkrétan egy-egy lépéssel milyen hatás érhető el, nem-e túl vagy alulértékelem. Tegnap végre sort kerítettem rá, és sminkelés közben minden mozzanat után fotóztam. :)

1. A kiindulási állapot, a smink nélküli arcom:

 

- szeretem az erős kontrasztot a bőröm és a hajam között, ha varázsütésre lehetne kérni, akkor sem akarnék sötétebb bőrt és világosabb hajat
- szeretem a szám formáját és azt, hogy nem túl halovány
- szeretem, hogy sötét a szemöldököm, a dússágával sincs problémám, a formájával is ki vagyok békülve, viszont a kuszaságát nem kedvelem
- a szemeim alakja nem teljesen azonos - erről még nem tudom, hogyan vélekedjek, ezért ezt se nem takarom, se nem hangsúlyozom
- ugyanez a helyzet az orrommal, ami nagy, de nem zavar, úgyhogy nem is próbálom másmilyennek mutatni
- nem szeretem, amikor karikás a szemem, és azt sem, hogy sokszor "beesett" a tekintetem
- nem szeretem, amikor túl matt a bőröm

2. Bőrszínű szemhéjkrémmel:


Valamiért mindig úgy gondoltam, hogy már az is sokat számít, ha az egyenetlen színű szemhéjamat kicsit kivilágosítom, de a képek szerint annyira mégsem fontos. Ettől függetlenül én ehhez továbbra is ragaszkodni fogok.

3. Alapozóval/BB krémmel/CC krémmel:


Tudom, hogy sokak szerint fölösleges nem túl problémás bőrre bármilyen terméket tenni, ami fed, de szerintem még esetemben is nagy a különbség - és az erős kontrasztot, "porcelámbaba-effektet" csak még tovább erősíti egy nem túl matt krém. Alapozó/BB/CC marad, továbbra is szükségesnek tartom. :)

4. Korrektorral a szemem alatt:


Azt hittem, ez látványosabb lépés lesz, de többedjére megnézve a képeket arra jutottam, hogy így egységesebb az arcom, és a szemem alatti sötétebb rész a korrektorral veszít el minden hangsúlyt. Nekem pedig pont ez a legideálisabb.

5. Szempillaspirállal:


Egy drámaibb hatású szempillafesték használatát egyre fontosabbnak tartom, de így is meglepődtem, hogy mennyivel nyitottabbá, éberebbé vált a tekintetem. Viszlát láthatatlan, túl természetes spirálok.

6. Szemöldökzselével:


Valamiért szemöldökfixálás nélkül rendezetlennek érzem magam, de a képek szerint nincs túl nagy különbség a már zselével áthúzott és csupasz szemöldököm között. Mindenesetre én attól a tudattól magabiztosabb vagyok, hogy így nap közben is úgy fognak helyezkedni a szálacskák, ahogy szeretném.

7. Rúzzsal:Mindig úgy gondoltam, hogy számomra a szám hangsúlyozása a legfontosabb, és nem is csalódtam. :) Ha csak egyetlenegy dolgot tehetnék reggelente, biztosan az ajakfestést választanám - szerintem nekem ettől áll össze a kép. A kedvenc rúzsomat használtam, piros, ennek ellenére egyáltalán nem érzem soknak, szerintem ez az én "szám színe, csak szebb" rúzsom. (A MAC Hot Tahitiről van szó, talán élesben még nem is láthattátok.)

8. Pirosítóval/bronzosítóval/highlighterrel:


Tényleg kedvelem a világos bőrömet, és a kerek arcommal sincs gondom, viszont hogy ne legyek túl "holdvilágképű", mályvás vagy lilába hajló sötétebb rózsaszín pirosítókat szoktam használni, esetleg multifunkcionális bronzosító-pirosító-highlightereket, mint a kép készülte előtt is. Szerintem ez nekem már csak finomítás, de nem szívesen hagynám el. 

Még egyszer sminkkel és smink nélkül:


A smink nélküli kép beállítása sajnos nem sikerült olyan előnyösre, mint a smink utánié, de szerintem így is tagadhatatlan, hogy némi sminkkel jobban festek. Ez is jó, de én annak még jobban örülök, hogy sminkelve is "én" vagyok, az én jellegzetességeim lettek még erőteljesebbek, és nem más arcot próbáltam meg sminkelni magamnak. Persze azt is lehet, de a hétköznapokon nekem pontosan a fenti a célom.

Igaz, teljesen más indíttatásból, de nemrégiben Odilnak is volt egy hasonló bejegyzése, ha eddig még nem tettétek volna, nézzétek meg az övét is!

Ajánlom Neked

7 megjegyzés:

 1. Nagyon tetszett ez a bejegyzés :) minden napi rutinos posztot így kéne megírni és képekkel dokumentálni, teljesen egyben van, és baromi hasznos. Tetszik a vezérlőelv is :)

  A szempillaspirál használatában teljesen egyetértünk, a szem olyan meztelen nélküle, a smink pedig befejezetlennek hat, ha nem elég látványosak a pillák. Persze ízlések és pofonok, arc- és sminkfüggő is, de én, főleg magamon, mindig így láttam.

  Az én szemeim is kissé aszimmetrikusak (a jobb kicsit mélyebben ül, mint a bal), én nem szeretem, bár valószínűleg engem jobban zavar, mint amennyire másoknak feltűnik... sminkkel nem szoktam korrigálni, max nagyon igyekszem, hogy a jobb szememen semmiképpen se konyuljanak le a szempilláim, tehát ne legyen még hangsúlyosabb a dolog. Inkább szemöldökszedésnél csalok, úgyis lehetetlen teljesen szimmetrikusra kialakítani őket, akkor már próbálom a jobb szemöldökömet egy icipicit jobban megemelni, mint a balt. Eltakarni egyébként csak pattikat szoktam, minden más marad, ahogy és ahol van.

  VálaszTörlés
 2. A smink nagyon jó és pont elég, de azért azt megjegyzem, hogy smink nélkül is nagyon szép az arcod és nem kell nagy hibákat eltüntetni sem bármit kicsinyíteni vagy nagyítani. A szem alatti korrektorozás, na az látványos. A színeidnek köszönhető, hogy elég a kevés hangsúlyozás, akinek pl. van 3 szál szőke szemöldöke vagy a szája vonala elmosódó, na annak nehezebb a helyzete.
  Én pont az ilyen sminkeket kedvelem, kiemel de mégsem csinál másik embert :)

  VálaszTörlés
 3. Nuada Stenonis: Örülök, ha tetszett, megpróbálok máskor is csinálni hasonlókat. :)
  Nekem nem egyformán rejtett a szemem, és ha szemhéjpúdert is használok, muszáj trükköznöm, hogy ne tűnjön még különbözőbbnek. Azt hiszem, ezért is sminkelem egyre ritkábban a szememet.

  Audrey80: Tudom, hogy szerencsés vagyok, sokaknak tényleg más típusú smink kell, abba én például bele sem merek gondolni, hogy mi lenne, ha szálanként kellene minden egyes reggel megrajzolnom a szemöldökömet. Ahhoz nekem nem lenne türelmem.
  Néha szoktam "játszadozni" is, és kipróbálni valami teljesen mást, de alapvetően ezeket az elveket követem. :)

  VálaszTörlés
 4. Örülnék, bár biztos sok munka volt ezzel is :)
  Megértelek, én a számat hanyagolom, amúgy is ritkán van kedvem feltűnő rúzst viselni, de ha mégis, sokszor meggondolom magam, mert nem akarom felhívni a figyelmet a fogsoromra.

  VálaszTörlés
 5. Volt vele munka, de ha van időm, akkor nem baj, szívesen csinálom. :)
  Én szinte mindig a számat hangsúlyozom, az erősebb színű szájfények és rúzsok a gyengéim, mondjuk ez valószínűleg azért is van, mert a számat jobban szeretem a szememnél. :)

  VálaszTörlés
 6. Nagyon tetszett ez a bejegyzés - a korrektor velem is csodát művel, pedig régen nem nagyon használtam. Mostanában viszont nem tudnék meglenni nélküle.

  VálaszTörlés
 7. Én sem tudnék meglenni nélküle, pláne, amikor keveset alszom - a képek készültekor kivételesen pont kipihent voltam, de még így is volt mit eltakarni.

  VálaszTörlés