csacsogós

Sminktippek, amik nekem nem váltak be

március 27, 2015 Arabella 6 Comments

Nagyon sok sminktippel találkoztam már újságokban, az interneten, blogokon (bár mostanában úgy vettem észre, az ilyen típusú bejegyzések aránya visszaesett, amit én sajnálok), sok azonnal be is épült a rutinomba, néhány azonban nekem - hangsúlyozom, nekem - nem vált be.

Most ezeket szedtem össze azzal a céllal, hogy "másik oldalukról" is essen szó, és nem utolsó sorban azért, hogy hangsúlyozzam, az általánosítás a sminkelésben sem jó.


- Spirálozás közben balra-jobbra mozgasd a kefét, hogy ne tapadjanak össze a pilláid.
Ez az, ami nekem mindig katasztrófával végződött. Valahányszor ahogy elkezdtem oldalra mozgatni a spirált, a pilláim már festékes részének első dolga az volt, hogy összetapadjanak. Biztosan én vagyok az ügyetlen, de soha semmivel nem értem el olyan póklábhatást, mint ezzel a módszerrel.

- Minél kevesebb alapozót használj.

A mögötte húzódó elvvel teljes mértékben egyetértek, de a túl kevés sem feltétlenül jó, viszont erről csak ritkán esik szó. A túl kevés könnyen lesz foltos, plusz egyenetlen bőrképet ad.
Gyakran én is ebbe a hibába estem, aztán felfedeztem a Beauty Blender hasonmásokat, és azokkal már igazán kis mennyiséget is szépen el tudok oszlatni.

- Ha puffnival púderezel, túl sokat fogsz felvinni, és nem lesz természetes az eredmény.

Zsíros, normál vagy kombinált bőrön könnyen lehet, hogy így van, de az én száraz arcomon pont az ellenkezőjét tapasztalatom. Ha ecsetet használok, a púder lisztszerű rétegként megül a bőröm felszínén, puffnival viszont - amivel éppen csak hozzáérek a púderhez - bele tudom nyomogatni az alapozóba.

- Világos bőrhöz világos színeket használj.
Ezzel az a gondom, hogy a világos bőr csak egyetlen jellemző, ennyi nem elég a teljes színmeghatározáshoz. Egy világos bőrű, világos szemszínű, hamvas szőke hajú lánynak teljesen más áll jól, mint nekem, hiába világos az én bőröm is. Az ő finomságát, ártatlanságát kár lenne elrontani drámai színekkel, viszont az én erős kontrasztomat, ami a hajam, a bőröm és a szemem között van, egyenesen tilos tompítani. Esetemben ez a meghatározó, tehát pont a halovány bőrűeknek általában ajánlott világos, semleges színeket kell kerülnöm.

- A barack pirosítók a legtermészetesebbek.

Rajtam nagy bánatomra semmi sem hat művibben, mint a barack pirosítók (vagy rúzsok). Teljesen idegen tőlem mindenfajta barackosság, ha barack színt használok, bármilyen óvatos vagyok, messziről is letagadhatatlan, hogy sminkelve vagyok. A nagyon világos, hűvös rózsaszínek, a fuksziák és még a bordók is jobban illeszkednek hozzám, mint a barack árnyalatai.

- A matt smink jó.
Valóban jó, de nem egyforma mértékben és mennyiségben. Nekem például kötelező a csillogás, ha egynél több dolog matt az arcomon (a szemfestés, a pirosító és a rúzs közül), akkor nagyon-nagyon fáradtnak tűnök.

- Barna szemhéjpúdereket mindenkinek.
Kék szemhez biztosan mennyei, de nekem nagyon óvatosnak kell lennem a barnákkal. A meleg barnák csak egy fokkal teszik kevésbé fáradttá, beteggé az egyébként is gyakran karikás tekintetem, mint a rosszul használt pirosas árnyalatok, arról már nem is beszélve, hogy ezek is csak tompítani próbálják a korábban már említett kontrasztos színeimet, amiket hangsúlyoznom kellene.

Van olyan sminktipp, ami nektek egyáltalán nem vált be?

Ajánlom Neked

6 megjegyzés:

 1. Örülök, hogy sminkes posztot tettél közzé, a témaválasztást is kitűnőnek találom. Sajnos mostanában tényleg csak kevés szó esik a blogvilágban a makeup-készítésről.
  Nem tudom miért, de eddig nem igazán jártam a blogodon. :(
  Most azonban belevetem magam az olvasásba! :D

  VálaszTörlés
 2. Kevés sminket használok, a környezetemben nem is sminkelnek sokan, így elkerültek a rossz tanácsok is.
  Én A "Z" mozdulattal szoktam felvinni a spirállal a festéket, így egyszerre emel és fest a spirál, csak tényleg az kell, hogy benne legyen a pilla jóóóól a kefében.
  Alapozót ritkán használok, púdert puffnival viszem fel, a zsíros bőröm hamar beszívja, inkább sokat szoktam felvinni, mert pár perc és már alig látszik. A Müller CV púderjét használom, az nem lisztes hatású.
  Pirosítóból én is nagyon halvány rózsaszínt használtam, mostanában nem szoktam pirosítózni.
  Az bőröm szintén világos, de sárgás. Másnak meg rózsaszínes. Tényleg kevés az a szó, hogy világos.
  Barna szemhéjpúder? Hm, mondjuk egy bronzos vagy rezes szín is barna, én inkább azokra szavazok.
  Matt smink. Ez őrület. Akinek csillog a feje, biztos mattot akar, a száraz bőrűek meg kenik a csillogós sminket :)
  Remélem, lesz még sminkes poszt :)

  VálaszTörlés
 3. Nálam teljesen púderfüggő, hogy mivel érdemes felvinni, van olyan, amelyik mindkét módon poros hatású marad, de olyan is, aminél ez sosem merül fel. Ha én világos színeket használnék, körülbelül úgy néznék ki, mint egy haldokló, a vérszegénység miatt egyébként is úgy nézek ki, ha nem sminkelek, mintha állandóan beteg lennék és sírtam volna :DD

  VálaszTörlés
 4. Tök jó téma :) Azt hiszem, részemről rengeteg ilyen tipp lehet, legalábbis régebben, amikor sminktippes bejegyzéseket olvastam valahol, rendszeresen forgattam a szemeimet :D persze most nem sok jut eszembe.
  Nagy kedvencem, hogy az alapozóval kenjük le a nyakunkat is, hogy ne legyen maszkos. Ezen mindig besírok, eddig egyetlen élő embert láttam, aki így csinálta, alapozós is volt az összes felsőjének a nyaki része. Persze, én is rájöttem, hogy faszán el tud ütni az ember arcszíne a nyakától, de talán nem ez a legjobb megoldás.
  A barackos pirosítót sosem értettem, miért jó, én per speciel sosem pirultam még ki barackszínűre, és borzalmasan is áll, na nem mintha a klasszik rózsaszínt szívesebben használnám, de na.
  Személy szerint, a szemöldökös tanácsokkal nem tudok mit kezdeni. Ugyanis a szemöldököm koromfekete, de ritka. Fekete színnel nem fogom megrajzolni/kitölteni, mert nagyon másképp néznék ki, mint egyébként, barnát meg nem fogok használni, ha egyszer nem barnák a szálak. Jó lesz nekem a tartós festék, az épp annyit deifiniál rajta, amennyit szeretnék :)

  VálaszTörlés
 5. Nagyon tetszett ez a bejegyzés, és most én is elgondolkodtam, hogy mi az, ami nálam nem vált be sminkelési tanács terén. Sok helyen olvasom, hogy a szemöldökcsontra ne tegyünk fel fényes highlightert, de én elég gyakran használom és egyáltalán nem érzem tőle művinek magam (ha mértékkel használja az ember és megtalálja a megfelelő színt, akkor ez sem csúnya). Aztán elméletileg nyár típus vagyok, mivel eredetileg keseszőke hajam van, zöldesbarna szemem és porcelánfehér bőröm. A nyár típusnak fagyiszíneket kéne használnia, de annyira távol állnak tőlem ezek a színek, egyszerűen nem illenek bele a stílusomba. A hajam amúgy is hosszú évek óta fekete, így inkább a hozzád hasonló hideg tél típusúak színvilágát preferálom jobban és szerintem ezek is állnak jól nekem.

  VálaszTörlés
 6. Nóri: Én főleg a kifejezetten sminkes és "sminktanácsos" bejegyzéseket hiányolom, régebben úgy szerettem az ilyeneket.
  Remélem, nem okoz/okozott csalódást a blogom, jó olvasást! :)

  Audrey80: Én is a Z mozdulatra gondoltam a bejegyzésben. :) Lehet, hogy akkor nálam az a hiba, hogy nincs eléggé közel a kefe a pilláimhoz. Figyelni fogok erre, köszönöm! :)
  A matt-fényes smink tényleg hasonló a göndör és az egyenes hajhoz, mindenki pont az ellenkezőjét szeretné az övének.
  Igyekszem mostantól kicsit több sminkes bejegyzést készíteni. :)

  Kamiii: Nekem egyedül a Max Factor púder vállalható ecsettel, de az tényleg az, úgyhogy valóban lehet különbség a púderek között is. Én szem alatti korrektor nélkül szinte olyan vagyok, mint egy panda, sajnos nagyon fáradtnak, kialvatlannak tűnök a legtöbb esetben.

  nuada Stenonis: A nyak alapozását én sem értem, sőt, a fülét sem. Ha nincs gond az árnyalattal, és a széleken jól el van dolgozva, szerintem fölösleges.
  A barack pirosító úgy vettem észre, hogy néhány (kevés) embernek nagyon jól áll, de nekem (vagy akkor nekünk :) ), nem.
  A szemöldökös tippek nagy részével én sem tudok mit kezdeni, mert nekem meg extra dús és hosszú szálú, teljesen másra van szükségem, mint amit általában javasolnak.

  Megaera: Én mértékkel használva nagyon is szeretem a fényes kiemelőszínt a szemöldökcsonton. Szerintem ennek a "tiltása" is csak egy átmeneti hóbort, mint sok minden másnak, aztán néhány év múlva majd éppen ez lesz a divatos. :)
  Nyár típus? El sem tudnálak képzelni fagylaltszínekben, de még tompább szürkékben sem. Nekem idegennek tűnne a személyiségedtől, a mostani külsőd viszont szerintem illeszkedik hozzá. :)

  VálaszTörlés